Ağustos 1, 2025

Eskişehir’in Çi Böreği: Hem Lokal Hem de Turistlerin Tercihi

Eskişehir'de yapılan çi börek, ince hamuru ve hafif iç harcı ile hem turistlerin hem de mahallî halkın ilgisini çekiyor. Kırım Tatar kültürüne ilişkin bu lezzet, Eskişehir'in gastronomi turizminde öne çıkmasına katkıda bulunuyor.

Eskişehir’de yapılan çi börek, ince hamuru ve hafif iç harcıyla hem turistlerin hem de mahallî halkın ilgisini çekiyor.

Eskişehir’deki çi börek ustası Emine Kaplan, Kırım Tatar kültürüne ilişkin olan bu lezzetin üretiminden bahsederken yerli halktan turistlere kadar epeyce fazla ilgi gördüğünü belirtti. Çi böreğin lezzetiyle Eskişehir’in vazgeçilmez duraklarından biri olduğunu söyleyen Kaplan, “Böreğin en değerli özelliği kıymasının yağsız olması ve hamurunun ince hoş açılıyor olmasıdır. Hamurunda, un su tuz; iç harcında kıyma soğan ve karabiber kullanıyoruz. Bunların dışında da gereç kullanmayız” sözlerini kullandı.

Nefis, hoş manasındaki ‘çi’ ismiyle yapılan börek, kentin en meşhur lezzetleri arasında”

Eskişehir’in gastronomi turizminde çi börek sayesinde öne çıkan bir kent haline geldiğini belirten Kaplan, “Buraya göç eden Kırım Türklerinin klâsik lezzeti olan ve Tatar lisanında nefis, hoş manasındaki ‘çi’ ismiyle yapılan börek, kentin en meşhur lezzetleri ortasında yer alıyor” dedi.

Turistlerin ve mahallî halkın çi böreğe ağır ilgi gösterdiğini söyleyen Kaplan, bu lezzetin Eskişehir’de vazgeçilmez bir tat haline gelmesiyle birlikte yaz döneminde öğrencilerin ve lokal halkın da çi böreği tattığını belirterek “Herkesi çi böreği tatması için Eskişehir’e davet ediyoruz” diye konuştu. – ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Mahallî

About The Author